Nu under vintern (eller kanske hösten) blir jag nästan lite besatt av saffran…
Vill ha det i allt, bara för att det är så himla gott!
Därför slängde vi ihop en av mina favoriträtter härom dagen: fisksoppa.
Så enkelt att göra, och bara ta lite av det man har hemma eller gillar, så denna gången blev den såhär:
Fisksoppa med saffran
2 morötter (finhackade)
4 potatis (tärnade)
1 gullök (finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 paprikor (smått hackade)
2 påsar saffran
Vitt vin eller vitt matlagningsgrädde
Milda extra 4% eller vispgrädde (hos oss vardag eller mer lyx)
Timjan
Svartpeppar
Chili (pulver/färsk/fryst)
Ingefära
fiskbuljong/fiskfilé
Tomatpuré
Citronsaft
Smör till stekning
Fisk ex lax/torsk/kolja/sej
Lite räkor/kräftstjärtar
Börja med att steka på lök, vitlök, timjan, svartpeppar, chili, ingefära, tomatpuré och en halv påse saffran.
När löken börjat svettas ha i morötter, potatis och paprika och bryn försiktigt.
Ha i 2 dl vin, och sedan 3 dl milda/vispgrädde och resten av saffranet, ha sedan i fiskbuljong en/fiskfonden.
Låt sjuda så att alla grönsaker blir mjuka och ha ev i mer Milda/vispgrädde alt. spännande med 1-2 dl vatten.
Låt småputtra 30-45 min och smaka av om du tycker det behövs mer timjan eller annan krydda.
I detta stadiet kan man välja att stavmixa soppan för tjockare men slätare konsistens alt. låta den vara.
Tärna fisken och låt hoppa ner i grytan ca 5-10 min och pressa i citronsaft.
När fisken är färdig tillsätter man räkorna och serverar!
Gärna med en klick creme fraiche och ett gott bröd till- en kvist färsk timjan är inte heller fel.
Smaklig spis!