Header Image

Fru Riandebäck

Hej och välkommen till mitt nya hem på Vimedbarn.se!

Profile Avatar

Fisksoppa med saffran

Publicerad,

Nu under vintern (eller kanske hösten) blir jag nästan lite besatt av saffran…

Vill ha det i allt, bara för att det är så himla gott!

Därför slängde vi ihop en av mina favoriträtter härom dagen: fisksoppa.

Så enkelt att göra, och bara ta lite av det man har hemma eller gillar, så denna gången blev den såhär:

 

Fisksoppa med saffran

 

2 morötter (finhackade)

4 potatis (tärnade)

1 gullök (finhackad)

2 vitlöksklyftor (pressade)

2 paprikor (smått hackade)

2 påsar saffran

Vitt vin eller vitt matlagningsgrädde

Milda extra 4% eller vispgrädde (hos oss vardag eller mer lyx)

Timjan

Svartpeppar

Chili (pulver/färsk/fryst)

Ingefära

fiskbuljong/fiskfilé

Tomatpuré

Citronsaft

Smör till stekning

Fisk ex lax/torsk/kolja/sej

Lite räkor/kräftstjärtar

 

Börja med att steka på lök, vitlök, timjan, svartpeppar, chili, ingefära, tomatpuré och en halv påse saffran.

När löken börjat svettas ha i morötter, potatis och paprika och bryn försiktigt.

Ha i 2 dl vin, och sedan 3 dl milda/vispgrädde och resten av saffranet, ha sedan i fiskbuljong en/fiskfonden.

Låt sjuda så att alla grönsaker blir mjuka och ha ev i mer Milda/vispgrädde alt. spännande med 1-2 dl vatten.

Låt småputtra 30-45 min och smaka av om du tycker det behövs mer timjan eller annan krydda.

I detta stadiet kan man välja att stavmixa soppan för tjockare men slätare konsistens alt. låta den vara.

Tärna fisken och låt hoppa ner i grytan ca 5-10 min och pressa i citronsaft.

När fisken är färdig tillsätter man räkorna och serverar!

IMG_20161209_104653

Gärna med en klick creme fraiche och ett gott bröd till- en kvist färsk timjan är inte heller fel.

 

Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *